Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Σοκολατάκια λευκής σοκολάτας με ροζ πιπέρι και λικέρ μαστίχας

Ένα από τα αγαπημένα μου μέρη για να ακούσω ποιοτική μουσική στην Αθήνα είναι το Bacaro jazz bar. Το ανακάλυψα δύο χρόνια πριν και κάθε φορά που πηγαίνω στην πρωτεύουσα φροντίζω να κάνω ένα πέρασμα. Στο μπαρ αυτό εκτός από υπέροχη ζωντανή μουσική φτιάχνουν φοβερά κοκτέιλς. Αν και δεν είμαι του ποτού γενικά, όταν η ατμόσφαιρα είναι δελεαστική υποκύπτω σε ένα καλό ποτό. Επειδή όμως είμαι άσχετη από ποτά, συνήθως αφήνω στον μπάρμαν την επιλογή του ποτού μου δίνοντάς του μερικές κατευθύνσεις. Κάτι ανάλογο συνέβη μια βραδιά στο bacaro. Τότε οι οδηγίες μου ήταν: κάτι ελαφρύ με λικέρ μαστίχας. Αυτό που μου πρόσφερε η κοπέλα ήταν ένα όνειρο. Ροζ μάλιστα, γιατί κολυμπούσαν σε αυτό ροζ πιπεράκια! Τέτοιο νόστιμο, δροσιστικό και πρωτότυπο κοκτέιλ δεν είχα πιεί ποτέ μου. Το ρούφηξα στην κυριολεξία! Προσπάθησα από τότε να βρω στο διαδύκτιο πώς να το φτιάξω, αλλά εις μάτην...
Αυτός ο μοναδικός γευστικός συνδυασμός ροζ πιπεριού (που δεν καίει) και μαστίχας στάθηκε η αφορμή για να πειραματιστώ στο να φτιάξω ένα rose pepper γλυκάκι. Γιατί μπορεί το ποτάκι να μη μπόρεσα να το αναπαράγω, όμως θα μπορούσα να προσεγγίσω μία παραλλαγή αυτού σε σοκολατάκι λευκής σοκολάτας.
Και εδώ αρχίζουν οι μπελάδες, γιατί όταν λέμε λευκή σοκολάτα εννοούμε δύσκολη τεχνική στο χειρισμό της. Ποτέ μου δεν είχα καταφέρει μέχρι χθες να λιώσω σωστά λευκή σοκολάτα. Πάντα μου κόμπιαζε (κοινώς καιγόταν) και γινόταν μια απαίσια μάζα. Ο λόγος τελικά ήταν απλός: δεν είχα θερμόμετερο ζαχαροπλαστικής. Η λευκή σοκολάτα πρέπει να λιώνει σε μπεν μαρί, σε ποοοολύ χαμηλή φωτιά, αργά και σταθερά, ενώ θερμοκρασία της δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 43 βαθμούς. Γι΄αυτό όταν αρχίσει να λιώνει πρέπει συνέχεια να ανακατεύουμε, ακόμη και να την αποσύρουμε από τη φωτιά λιώνοντάς τη με τη ζέστη που έχει κρατήσει το σκεύος και το περιεχόμενό του. Αφού πετύχουμε την επιθυμητή θερμοκρασία πρέπει να τη ρίξουμε στους 28 ανακατεύοντας.
Με προβλημάτισε πολύ το πώς να αρωματίσω τη σοκολάτα με το λικέρ. Πειραματίστηκα στην αρχή βάζοντας ένα κομάτι σοκολάτας με λίγο λικέρ να λιώσουν σε χαμηλή φωτιά στο φούρνο μικροκυμάτων, αλλά δεν πέτυχε. Έτσι, επέλεξα να μουλιάσω τους κόκκους του πιπεριού μέσα στο λικέρ και να τους προσθέσω μετά στη σοκολάτα. Ιδέα, που αποδείχτηκε σωστή.
Σχημάτισα μερικά από τα σοκολατάκια σε φόρμες σιλικόνης, άλλα πάλι τα έβαλα κουταλιά κουταλιά πάνω σε λαδόχαρτο. Τα πιπέρια δεν τα ανακάτεψα μέσα στη σοκολάτα από φόβο μήπως μου χαλάσει η υφή της. Στις φόρμες τα έβαλα κάτω κάτω, ενώ σε αυτά που έφτιαξα με το κουτάλι τα έβαλα από πάνω. Αν χρησιμοποιήσετε φόρμες σιλικόνης, μην ξεχάσετε αφού τις γεμίσετε να αφαιρέσετε το περίσσευμα σοκολάτας περνώντας ένα μαχαίρι κατά μήκος της φόρμας αλλά και να χτυπήσετε στον πάγκο τη φόρμα, ώστε να ανέβει στην επιφάνεια ο αέρας που έχει τρυπώσει μέσα στη σοκολάτα.
Το αποτέλεσμα είναι πολύ αρωματικό και κροκάν στο στόμα.


Σοκολατάκια λευκής σοκολάτας με ροζ πιπέρι και λικέρ μαστίχας

360 γρ. λευκή σοκολάτα
2 σφηνάκια λικέρ μαστίχας
1 μικρή χούφτα ροζ πιπέρι σε κόκκους (λιγότερο ή περισσότερο είναι θέμα γούστου)

Κοπανίστε το πιπέρι και βάλτε το να μουλιάσει για ένα τέταρτο μέσα στο λικέρ μαστίχας.
Βάλτε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα για να λιώσει. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι χαμηλή. Όταν δείτε ότι αρχίζει να λιώνει αρχίστε να ανακατεύετε συνεχόμενα. Με ένα θερμόμετρο να ελεγχετε ότι η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 43 βαθμούς. Αν χρειαστεί παίξτε με τη φωτιά, αποσύροντας το σκεύος στο οποίο είναι η σοκολάτα από το μπεν μαρί και ανακατεύοντας εκτός φωτιάς για να λιώσει περισσότερο με τη ζέστη που έχει κρατήσει το σκεύος αλλά και το μείγμα. Όταν λιώσει τελείως η σοκολάτα συνεχίστε να την ανακατεύετε μέχρι η θερμοκρασί να πέσει στους 28 βαθμούς.
Πάρτε ένα κουταλάκι και βάλτε σοκολάτα πάνω σε ένα λαδόχαρτο. Από πάνω βάλτε μερικούς κόκκους πιπέρι, πιέζοντας τους ελαφρά να μπουν μέσα στη σοκολάτα. Αν έχετε φόρμες σιλικόνης ακολουθήστε τις οδηγίες που δίνω στην εισαγωγή.
Αφήστε τα σοκολατάκια σας να κρυώσουν καλά, ξεκολλήστε τα από το λαδόχαρτο (ή τις φόρμες) και κρύψτε τα σε ένα δροσερό μέρος (όχι ψυγείο). Εγώ τα έβαλα σε μια χριστουγεννιάτικη πιατέλα και τα σκέπασα με μεμβράνη.

Υ.Γ: στα πλαίσια του πειραματισμού πρόσθεσα και καραμελωμένα κομμάτια παντεσπανιού που είχα φτιάξει. Όμως το παντεσπάνι, αν και καραμελωμένο "ήπιε" από το λικέρ και μαλάκωσε. Οπότε, μην το επιχειρήσετε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου