Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Κουλουράκια Βουτύρου


Πάσχα χωρίς κουλούρια δε γίνεται!
Ίσως πολλοί από εσάς να έχετε ήδη φτιάξει τα κουλουράκια σας, αλλά ειλικρινά, αν σας αρέσουν τα αφράτα μυρωδάτα κουλουράκια, δώστε σε αυτά εδώ μία ευκαιρία. Την αξίζουν πραγματικά.
Τη συνταγή αυτή που ‘έκλεψε’ πριν καμιά εικοσαριά χρόνια η μαμά μου από μία φίλη της φτιάχνουμε απαραιτήτως κάθε χρόνο στο σπίτι. Τα κουλουράκια σε σχήμα S που προκύπτουν είναι άκρως εθιστικά. Έχουν υπέροχη γεύση και μυρωδιά βουτύρου, ενώ διαλύονται με ένα απαλό κρακ στο στόμα πλημμυρίζοντάς το αρώματα.
Εμείς της οικογένειας τα ονομάζουμε «Σικκιμέ». Αυτή η φράση που είναι εντελώς κυπριακή προέκυψε πριν χρόνια, όταν σε περίοδο Πάσχα φιλοξενούσαμε το νονό μου, άνθρωπο λιχούδη με πολλά περιττά κιλά και μονίμως σε δίαιτα. Όταν ο Μιχαλάκης (ετών –αντα και βάλε) γεύτηκε αυτά τα κουλουράκια βουτύρου έμεινε εκστασιασμένος. Με μεγάλο κόπο τις πρώτες μέρες αντιστεκόταν σε ένα μόνο κουλουράκι την ημέρα, ώσπου κάποια στιγμή δεν άντεξε και είπε: «εν να φάω τζιαι σικκιμέ». Αυτό σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδεται ως «θα φάω και δε με νοιάζει». Όπως καταλάβατε η δίαιτα του νονού έληξε άδοξα για άλλη μια φορά.
Η διαδικασία είναι απλή, η ζύμη που προκύπτει είναι εύπλαστη και μαλακή. Η δόση που δίνω είναι για τέσσερεις λαμαρίνες, μια χαρά αν θέλετε να χορτάσει η οικογένεια και να δώσετε και κανένα πεσκέσι στους κουμπάρους.

Κουλουράκια Βουτύρου

245 γρ. ζάχαρη άχνη (1,5 ποτήρι)
500 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. σπορέλαιο (1 ποτήρι)
1360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (8 ποτήρια)
6 κουταλάκια baking powder (ή 2 φακελάκια)
5 αβγά +1-2 για την επάλειψη
1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180. Στρώστε αντικολλητικό χαρτί σε 2 λαμαρίνες.
Βάλτε στον κάδο του μίξερ την άχνη, το βούτυρο και το λάδι. 


 Χτυπήστε τα δυνατά με το εξάρτημα ‘κουκουνάρα’ μέχρι να φουσκώσουν πολύ και να ασπρίσουν.

 Προσθέστε ένα ένα τα 5 αβγά. Θα προσθέτετε το επόμενο εφόσον έχει ομογενοποιηθεί το προηγούμενο. Ρίξτε μέσα και το ούζο. Ξεχωρίστε από το αλεύρι ένα φλιτζάνι και κρατήστε το στην άκρη. Αρχίστε να ρίχνετε το υπόλοιπο κούπα κούπα μέσα στο αφράτο μείγμα.

 Για να μην πνιγεί όλη η κουζίνα από σύννεφο αλευριού, κάθε φορά που προσθέτετε αλεύρι να έχετε σταματημένο το μίξερ και να το ανακατεύετε για λίγο με μία σπάτουλα. Έπειτα θέτετε σε λειτουργία το μίξερ κ.ό.κ. Όταν δείτε ότι το μίξερ δεν αντέχει άλλο ζύμωμα, βγάλτε τη ζύμη από τον κάδο και βάλτε τη σε μία καθαρή επιφάνεια, ώστε να ζυμώσετε για λίγο στο χέρι.


Επειδή το ζήτημα ‘αλεύρι’ είναι σχετικό στη ζαχαροπλαστική, να ελέγχετε ότι η ζύμη είναι μαλακή. Δε θέλουμε να σκληρύνει. Γι’αυτό το τελευταίο ποτήρι να το ενσωματώσετε λίγο λίγο, εφόσον χρειάζεται.

Πάρτε ένα κομματάκι ζύμης, ανοίξτε το σε λωρίδα και αρχίστε να στρίβετε προς αντίθετη φορά τις δύο άκριες, για να γίνει ένα S





Τοποθετήστε τα κουλουράκια σας σε μία λαμαρίνα με μικρή απόσταση μεταξύ τους. Χτυπήστε ελαφρά το ένα αβγό και με ένα πινέλο αλείψτε τα καλά .


 Τοποθετήστε τη λαμαρίνα στη χαμηλή υποδοχή του φούρνου και ψήστε σε συμβατικό φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Διατηρήστε τα σε αεροστεγές σκεύος για αρκετές εβδομάδες, αν βέβαια καταφέρετε να αντισταθείτε στον πειρασμό.

Καλό Πάσχα, καλά τσουγκρίσματα και καλά ψησίματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου