Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Cookies με φράουλες, λευκή σοκολάτα και φιστίκι Αιγίνης


Είπα αυτή τη φορά να το γυρίσω στα cookies-μεγάλη λατρεία και αυτά φτάνει να είναι πετυχημένα. Τί εννοώ πετυχημένα; Όχι μόνο πρέπει να είναι νόστιμα, αλλά πρέπει να έχουν τη σωστή υγρασία και το σωστό κρίτσι κρίτσι. Αν ένα κούκι είναι πολύ τραγανό αυτομάτως εντάσσεται στην κατηγορία μπισκότου, εάν πάλι είναι πολύ μαλακό είναι απερίγραπτα χάλια και ως εκ τούτου, αταξινόμητο. Το καλό το κούκι πρέπει γύρω γύρω να είναι τραγανό και στη μέση μαλακό.
Γενικά είμαι της σοκολάτας, γι' αυτό και η μεγάλη μου αδυναμία είναι τα cookies με κομματάκια σοκολάτας, όπως αυτά εδώ. Όμως, μιας και οι ζέστες ξεκίνησαν και η σοκολάτα μπορεί να μείνει για λίγο στην άκρη, είπα να πειραματιστώ με κάτι πιο ανοιξιάτικο, τις φράουλες. Μόνο που στην περίπτωσή μας οι φράουλες που χρησιμοποίησα δεν είναι φρέσκες αλλά αποξηραμένες. Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο σωστή επιλογή, γιατί αν βάλεις ζωντανή φραουλίτσα στο κούκι, μέσα στο φούρνο φαντάζομαι ότι θα δημιουργηθεί το χάος με τις φράουλες να βγάζουν τα ζουμιά τους μέσα στη ζύμη...Κινήθηκα από την ασφαλέστερη οδό, αν όμως έχετε αντίθετη άποψη, παρακαλώ σχολιάστε!
Οι φράουλες παντρεύονται τέλεια με μαύρη σοκολάτα, είπαμε όμως, ας προσεγγίσουμε μία πιο εναλλακτική πρόταση. Λευκή σοκολάτα, ίσως; Ω, ναι! Και όχι μόνη της αυτή αλλά μαζί με πράσινο φιστίκι Αιγίνης. Νομίζω ότι πρόκειται για ιδανικό συνδυασμό.

Η ποσότητα της ζύμης που προκύπτει είναι αρκετά μεγάλη, διατηρείται όμως στο ψυγείο για τρεις μέρες, έτσι μπορείτε κάθε μέρα να ψήνετε φραουλοcookies και να είναι φρεσκότατα. Διαφορετικά, μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη σε μικρά πακέτα, να την τυλίξετε καλά σε μεμβράνη και να την καταψύξετε. Το μόνο που έχετε να κάνετε όταν σας "μυρίσουν" είναι να αποψύξετε το πακέτο από την προηγούμενη μέρα μέσα στη συντήρηση.

Περιττό να σας πω ότι ονειρεύομαι αύριο να απολαμβάνω τα cookies μου στη δουλειά, μετά την πρωινή βουτιά, παρέα με ένα ποτήρι γάλα. Τέλειο πρωινό!



Cookies με φράουλες, λευκή σοκολάτα και φιστίκι Αιγίνης
  • 480 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 και 1/4 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1 και 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 300 γρ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 280 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 230 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 250 γρ. λευκή σοκολάτα τεμαχισμένη
  • 300 γρ. ξερές φράουλες χοντροκομμένες
  • 100 γρ, φιστίκι αιγίνης χονγροκοπανισμένο

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινήστε το αλεύρι με τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Ανακατέψτε στον κάδο του μίξερ τις ζάχαρες και προσθέστε το βούτυρο.

 
Βάλτε τα να χτυπηθούν για περίπου πέντε λεπτά μέχρι να αποκτήσετε μία άσπρη αφράτη ζύμη. Καλό είναι να 'καθαρίζετε' με μία σπάτουλα γύρω γύρω τον κάδο.
Ρίξτε ένα ένα τα αβγά περιμένοντας να ενσωμετωθεί το πρώτο πριν ρίξετε το δεύτερο. Προσθέστε και τη βανίλια.

Σταματήστε το μίξερ και με μιας ρίξτε μέσα τα στερεά κοσκινισμένα υλικά. Χτυπήστε απαλά για ελάχιστο χρόνο, ίσα ίσα να μη φαίνεται το αλεύρι.
Ρίξτε τις φράουλες, τη σοκολάτα και το φιστίκι και ενσωματώστε τα στη ζύμη χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα.






Βάλτε τη ζύμη στο ψυγείο σκεπασμένη με μία μεμβράνη για 24 ώρες.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώστε αντικολλητικό χαρτί σε δύο λαμαρίνες. Πάρτε ένα κομμάτι 50 γραμμαρίων από τη ζύμη που έχετε μόλις βγάλει από το ψυγείο και σχηματοποιήστε το, χωρίς να το παιδέψετε, σε μπαλάκι. Δεν είναι απαραίτητο να είναι καλαίσθητο, γιατί με το ψήσιμο θα πάρει μόνο του σχήμα cookie.

 
Ψήστε για 12 λεπτά. Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα για λίγο πάνω στη λαμαρίνα. Τα κούκις συνεχίζουν να ψήνονται πάνω σε αυτή.
Τέλος, αφήστε τα να κρυώσουν πάνω σε μία σχάρα. Αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές δοχείο. Διατηρούνται για 2 ημέρες. Όχι ότι μετά χαλάνε, απλά γίνονται πιο τραγανά.

Βουτήξτε τα μέσα σε ένα ποτήρι γάλα και νιώστε να απογειώνεστε γευστικά σε άλλο τόπο και χρόνο!



Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Oreo Cake…Ωραίο Κέικ…Orea Τούρτα!



Για τα γενέθλιά μου δεν έφτιαξα μόνο τα cupcakes του προηγούμενου πόστ. Έφτιαξα και ένα αμαρτωλό κέικ ή καλύτερα μία αμαρτωλή τούρτα με μπισκότα oreo. Την εκδοχή της τούρτας την είχα δει να κάνει βόλτες στο διαδίκτυο από καιρό, αλλά δε βρισκόταν η κατάλληλη ευκαιρία για να τη φτιάξω. Εν τέλει, το τελευταίο δεκαήμερο την έφτιαξα δύο φορές, μία για τα γενέθλιά μου και μία σήμερα για δύο υποψήφιους φοιτητές που βρίσκονται στο χορό των εξετάσεων αυτές τις μέρες. Όπως μας έλεγε και η αγαπητή madame των γαλλικών, έπρεπε να τρώμε ζάχαρη κατά την περίοδο των εξετάσεων. Εκείνη μας εφοδίαζε με καραμέλες κανέλλας, εγώ το επέκτεινα λιγάκι το θέμα…
 
Στο προκείμενο τώρα: για την τούρτα δε χρησιμοποίησα παντεσπάνι. Προτίμησα κάτι πιο πλούσιο, όπως αυτό εδώ το κέικ διαβόλου το οποίο έχει έντονη γεύση κακάο και δεν είναι πολύ γλυκό. Για γέμιση χρησιμοποίησα σαντιγί, τυρί κρέμα με ζάχαρη, βανίλια και χοντροκομμένα μπισκότα oreo. Τέλος, ως τελευταία πινελιά έφτιαξα μία ελαφριά γκανάς σοκολάτας.


 Δε ξαναδίνω τη συνταγή για το κέικ, μπορείτε να το διαβάσετε αναλυτικά εδώ. Μόνο μην παραλείψετε να αφήσετε το κέικ ένα βράδυ στο ψυγείο σκεπασμένο, γιατί αλλιώς δεν παίρνει την απαραίτητη υγρασία.

Για τη γέμιση

350 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200 γρ. τυρί κρέμα
½ κούπα ζάχαρη
Σποράκια από 1 φυσική βανίλια
1,5 πακέτο μπισκότα όρεο

Για τη γκανάς

200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

Ξεκινήστε φτιάχνοντας τη γκανάς. Κόψτε σε κομμάτια τη σοκολάτα και βάλτε τη σε ένα δοχείο.


Βάλτε την κρέμα γάλακτος σε μία κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει. Ρίξτε την πάνω από την τεμαχισμένη σοκολάτα, αφήστε τη για δύο λεπτά, ώστε να μαλακώσει η σοκολάτα και αρχίστε να ανακατεύετε για να αποκτήσετε ένα ομοιογενές μίγμα.


Εγώ χρησιμοποίησα τη βοήθεια της ράβδου του μίνι πίμερ, προσέχοντας να μην πάρει πολύ αέρα μέσα. 

Βάλτε τη σοκολάτα στο ψυγείο για να σφίξει λίγο.

Χτυπήστε καλά την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί. Καλό είναι η κρέμα να είναι σε θερμοκρασία ψυγείου. Βάλτε το μπολ στο ψυγείο.


Χτυπήστε καλά το τυρί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Μπορείτε να το κάνετε είτε με το μίξερ χειρός είτε με το μούλτι. Εγώ την πρώτη φορά το χτύπησα στο μίξερ, σήμερα όμως προτίμησα το μούλτι. 

Με απαλές κινήσεις ενσωματώστε το τυρί μέσα στη σαντιγί. Προσθέστε και τα σποράκια της βανίλιας.
Σπάστε με τα χέρια σας τα μπισκότα και ανακατέψτε τα με τη σαντιγί.



 

Ανοίξτε το κέικ στα δύο οριζόντια και γεμίστε με το μίγμα σαντιγί-τυριού-μπισκότων. Βάλτε από πάνω το δεύτερο δίσκο κέικ, ρίξτε από πάνω τη γκανάς και στολίστε όπως θέλετε.

 

 
Νομίζω ότι αυτή η τούρτα είτε αποκτά φανατικούς οπαδούς είτε θεωρείται too rich. Πάντως όσοι είστε σοκολατόπληκτοι σίγουρα θα τη λατρέψετε!


Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Τα cupcakes των 30


Σήμερα γίνομαι 30. Δεν ήταν τόσο δύσκολο να φτάσω μέχρι εκεί, ούτε μου πήρε πολύ καιρό. Βέβαια, αυτό που δεν περίμενα είναι ότι με το που θα γινόμουν τριάντα θα έμενα άφωνη. Στην κυριολεξία! Η φωνή μου άρχισε να με εγκαταλείπει δειλά δειλά από χθες το απόγευμα, ώσπου σήμερα το πρωί ξύπνησα και δε μπορούσα να αρθρώσω κουβέντα! Καταβάλλω υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τοποθετήσω τη φωνή μου στις χαμηλές συχνότητες μήπως και βγει κάτι, αλλά στα ψηλά που είναι το φυσικό μου δεν υπάρχει περίπτωση. O ΩΡΛ της οικογένειας μας περιθάλπει διά τηλεφώνου και οι εντολές που έδωσε είναι: 1) αφωνία 2) Brasan 3) Aeruis 4) καραμέλες. Ήδη έχω μπει σε πρόγραμμα, αν και η αφωνία δεν είναι εύκολο πράγμα τέτοια μέρα.
Εντούτοις, είμαι στη δουλειά και έχω δίπλα μου μια κούτα cupcakes που έφτιαχνα χθες όλο το απόγευμα. Η μυρωδιά από το ουίσκι και το μπέιλις γαργαλάει το ρουθούνι μου, αντιστέκομαι όμως ακόμα.
Για άλλη μία φορά βρήκα τη μαγική συνταγή από το αγαπημένο μου smitten kitchen: cupcakes με ουίσκι, γέμιση σοκολάτας και επικάλυψη κρέμας μπέιλις.
Δεν κουράστηκα καθόλου για να φτιάξω τη βάση, μού πήρε όμως πολλή ώρα για να αδειάσω ένα ένα τα κεκάκια και να τα γεμίσω με τη σοκολάτα.
Η συνταγή διαρθρώνεται σε 4 στάδια:

Στάδιο 1ο: φτιάχνουμε τα κεκάκια
Στάδιο 2ο: φτιάχνουμε τη γκανάς σοκολάτας
Στάδιο 3ο: φτιάχουμε την επικάλυψη (frosting)
Στάδιο 4ο: αδειάζουμε τα κεκάκια, τα γεμίζουμε με τη γκανάς, τα κλείνουμε και τα στολίζουμε με την επικάλυψη.

Για να φτιάξω τα κεκάκια ΔΕ χρησιμοποίησα μίξερ, παρά μόνο ένα σύρμα. Μίξερ χειρός χρησιμοποίησα μόνο για το frosting, ενώ για τη γκανάς τη ράβδο ανάδευσης.


 Cupcakes με ουίσκυ, σοκολάτα και επικάλυψη baileys

Για τα κέικ:
1 κούπα ουίσκι
225 γρ. βούτυρο
3/4 κούπας κακάο κοσκινισμένο
2 κούπες αλεύρι
2 κούπες ζάχαρη (έβαλα 1,5)
1 1/2 κουταλάκι σόδα
3/4 κουταλάκι αλάτι
2 αβγά
2/3 κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά (η συνταγή έλεγε ξινή κρέμα που εμείς εδώ δεν έχουμε)

Για τη γέμιση γκανας:
 220 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
2/3 κούπας κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1-2 κουταλάκια ουίσκι (εγώ δεν έβαλα)

Για την επικάλυψη:
2,5-3 κούπες ζάχαρη άχνη
113 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3-4 κουταλιές Baileys

Voila το τι έκανα:

Για τα κεκάκια:

Σε μέτρια φωτιά σε κατσαρόλα έβαλα το ουίσκι μαζί με το βούτυρο για να λιώσει. Μόλις έλιωσε το βούτυρο έριξα μέσα το κακάο και τα ανακάτεψα με το σύρμα. Το άφησα στην άκρη για να κρυώσει λίγο.

Σε μία λεκάνη ανακάτεψα το αλεύρι με τη ζάχαρη και τη σόδα.

Σε ένα βαθύ μπολ χτύπησα τα αβγά με την κρέμα, ίσα ίσα για να ομογενοποιηθούν. Μέσα στα αβγά πρόσθεσα το μίγμα ουίσκι-κακάο-βούτυρο και τα ανακάτεψα με το σύρμα.

Κουταλιά κουταλιά πρόσθεσα μέσα στο μίγμα σοκολάτας τα στερεά υλικά ανακατεύοντας.

Έστρωσα σε ειδικές φόρμες για κεκάκια αντικολλητικές φόρμες, προθέρμανα το φούρνο στους 170 βαθμούς και έψησα την κάθε λαμαρίνα για 17 λεπτά. Άφησα τα κεκάκια να κρυώσουν επάνω σε μια σχάρα.

Για τη γκανας σοκολάτας:
Ζέστανα την κρέμα γάλακτος και μόλις άρχισε να φουσκώνει την έριξα πάνω από την κουβερτούρα. Το άφησα για 1 λεπτό μέχρι να αρχίσει να λιώνει η σοκολάτα και μετά το ανακάτεψα με τη ράβδο. Τέλος έριξα μέσα και το βούτυρο και ανακάτεψα με τη σπάτουλα για να λιώσει. Το άφησα για λίγο στο ψυγείο.

Για την επικάλυψη:

Χτύπησα το βούτυρο καλά μέχρι να αφρατέψει. Σταδιακά άρχισα να ρίχνω μέσα την άχνη. Το μείγμα γινόταν όλο και πιο σφιχτό από κάποια στιγμή. Ήρθε όμως και μαλάκωσε ωραία μόλις έριξα μέσα τις 3 κουταλιές μπέιλις.

Για τη συναρμολόγηση:

Από ένα μπουκάλι νερό έκδοσης sport πήρα την πάνω πάνω πλαστική τάπα και με αυτή έκοψα μικρά κυκλάκια στο κέντρο του κάθε κέικ. Με ένα μαχαιράκι έκανα βαθύτερες χαρακιές, ώστε να βγει ένα ‘καπάκι’ και να δημιουργηθεί μία τρύπα. Γέμισα κάθε τρύπα με γκανάς σοκολάτας και τις ξαναέκλεισα με το προαναφερθέν ‘καπάκι’. Αφού τελείωσα αυτό το στάδιο έβαλα την επικάλυψη μέσα σε ένα κορνέ και στόλισα με μικρές ροζέτες κάθε κεκάκι.

Τα έβαλα στο ψυγείο για το βράδυ και σήμερα, από το πρωί, κερνάω τους συναδέλφους. Εννοείται ότι είναι πολύ πιο απολαυστικά αν τα αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου ή αν τα βάλετε για ελάχιστα δευτερόλεπτα στα μικροκύματα. Έρχονται και γίνονται της ώρας, ζεστά και μυρωδάτα!