Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Τούρτα Πικαρμύγδαλο


Με την ευκαιρία της πρόσκλησης για σουαρέ-ρεφενέ στο σπίτι της Νηλ και του Αντώνη, την προηγούμενη Παρασκευή, έφτιαξα αυτή την τούρτα πικραμύγδαλο. Αν και για τούρτα είναι ελαφριά, έχει ωστόσο γεμάτη, αριστοκρατική και πολύσια γεύση, είναι δροσιστική και σε προκαλεί να φας άλλο ένα κομμάτι.
Το παντεσπάνι αυτό εκτός από το ότι δίνει ένα τέλειο αποτέλεσμα, είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε, μιας και δε θα χρειαστεί να χτυπήσετε χωριστά τους κρόκους και τα ασπράδια! Οι κρέμες δεν περιέχουν καθόλου αβγά, μπορείτε μάλιστα να τις φτιάξετε ανεξάρτητα, σε μπολάκια και να τις απολαύσετε ως επιδόρπιο.
Καλό είναι να οργανωθείτε, παρ'όλο που δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία η διαδικασία. Φτιάξτε το παντεσπάνι από την προηγούμενη μέρα και διατηρήστε το σε καλά κλεισμένη σακούλα. Αν θέλετε κάντε το ίδιο και με τις κρέμες, απλά φυλάξτε τες στο ψυγείο.

Τούρτα Πικραμύγδαλο

Για το παντεσπάνι

4 αβγά (χωρισμένα)
120 γρ. ζάχαρη
120 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ

Για το σιρόπι

μισό ποτήρι ζουμί από κομπόστα βερύκοκο
1 κουταλάκι εσάνς πικραμύγδαλο

Για τις κρέμες:

4 ποτήρια γάλα πλήρες
4 κουταλιές κόρν φλάουρ (καλά γεμάτες)
1 κουταλάκι εσάνς πικραμύγδαλο
2 κουταλιές ζάχαρη
60 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
60 γρ. σοκολάτα λευκή
 
Για την πραλίνα αμυγδάλου

150 γρ. πικραμύγδαλο
1 φλ. ζάχαρη

Για επικάλυψη

1 κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Παντεσπάνι:
Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ. Βάλτε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και χτυπήστε τα δυνατά με το σύρμα. Όταν αρχίσουν να φουσκώνουν καλά προσθέστε αργά τη ζάχαρη και χτυπήστε καλά μέχρι η μαρέγκα να γίνει σφιχτή και λεία. Προσθέστε τους κρόκους, χαμηλώστε την ταχύτητα και ρίξτε το αλεύρι. Ανακατέψτε τόσο ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά, όχι περισσότερο.
Ψήστε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Δεν ξεχνάμε ότι η φόρμα μας πρέπει να έχει αντικολλητικό χαρτί από κάτω, ε; Αφήστε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά και κόψτε το σε δίσκους. Εγώ έφτιαξα μια μεγάλη φόρμα, οπότε έκανα 1 1/2 δόση και έκοψα 3 δίσκους.





Κρέμες:
Σε 2 κατσαρολάκια βάλτε από 2 ποτήρια γάλα, κρατώντας όμως στην άκρη, σε δύο διαφορετικά μπολάκια, μια μικρή ποσότητα από το γάλα. Διαλύστε μέσα σε κάθε μπολάκι από 2 κουταλιές κόρν φλάουρ. Στη μία κατσαρόλα προσθέστε την κουβερτούρα με τη ζάχαρη και στην άλλη τη λευκή σοκολάτα μαζί με ένα κουταλάκι εσάνς. Βάλτε τα σε μέτρια φωτιά για να ζεσταθεί το γάλα. Όταν αρχίσουν να ζεσταίνονται καλά προσθέστε το κορν φλάουρ (ένα μπολάκι για την κάθε κρέμα) και ανακατέψτε καλά, έτσι ώστε η σπάτουλα να αγγίζει τον πάτο της κατσαρόλας. Σιγά-σιγά οι κρέμες θα πήξουν, χωρίς να γίνουν στόκος. Καλύψτε τες με μεμβράνη. Τοποθετήστε την με τρόπο ώστε να ακουμπάει την κρέμα. Αφήστε τις κρέμες να κρυώσουν καλά.

Καραμελωμένα αμύγδαλα:
Βάλτε τα αμύγδαλα σε μια λαμαρίνα και ψήστε τα για περίπου 15 λεπτά στους 150 βαθμούς, με αέρα. Δοκιμάστε τα για να βεβαιωθείτε ότι έχουν πάρει ωραία γεύση. Αν χρειάζονται περισσότερη γεύση αυξήστε το χρόνο παραμονής τους στο φούρνο.

Ζεστάνετε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Αρχίστε να ρίχνετε σιγά σιγά τη ζάχαρη και όσο αυτή μαλακώνει προσθέστε περισσότερη. Μόλις λιώσει όλη η ζάχαρη ρίξτε μέσα τα ζεστά αμύγδαλα και ανακατέψτε μέχρι να καλυφθούν από την καραμέλα. Προσοχή! Τα δάχτυλα μακριά από την καραμέλα, προκαλεί έγκαυματα! Απλώστε τα καραμελωμένα αμύγδαλα σε ένα αντικολλητικό χαρτί, μέσα σε σκεύος που να αντέχει την υψηλή θερμοκρασία. Αφήστε τα να κρυώσουν καλά και έπειτα χοντροαλέστε τα στο μούλτι.
Συναρμολόγηση:
Πάρτε το ένα παντεσπάνι, ραντίστε το με το σιρόπι, ρίξτε στο κέντρο του την κρέμα σοκολάτας και από πάνω πασπαλίστε με καραμελωμένα αμύγδαλα.
Βάλτε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι, ραντίστε το με σιρόπι, πασπλίστε με μπόλικα αμύγδαλα, ρίξτε στο κέντρο του την κρέμα βανίλιας και ξανά πασπαλίστε με αμύγδαλα.
Βάλτε τον τρίτο δίσκο παντεσπανι και ραντίστε το με σιρόπι (λιγότερο απ'ότι στα άλλα).

 Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει πλούσια σαντιγί. Απλώστε την με ακανόνιστες κινήσεις στην επάνω μόνο πλευρά της τούρτας. Τελειώστε ρίχνοντας μπόλικα αμύγδαλα.
Βάλτε την τούρτα στο ψυγείο για μερικές ώρες, για να σφίξει...


Δυστυχώς, η φωτογραφία του τελικού αποτελέσματος δεν είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και ευκρινής, μιας και παρέλειψα να πάρω τη φωτογραφική μου στης Νηλ. Γι'αυτό χρησιμοποιήσαμε ένα smartphone... :-(
Δείξτε κατανόηση...



1 σχόλιο: