Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Αρωματικη κολοκυθόσουπα

Μύρισε φθινόπωρο; Γι'αυτό μού μύρισε κολοκύθα... Αυτό το πλούσιο σε βιταμίνες λαχανικό με το πανέμορφο χρώμα. Αν ακολουθείτε διατροφή ή δίαιτα τιμήστε το δεόντως μιας και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και είναι πολύ θρεπτικό. Δυστυχώς άργησα να εκτιμήσω τη γεύση της κολοκύθας, προφανώς επειδή δεν την είχα δοκιμάσει σωστά μαγειρεμένη. Παραδοσιακά, στη Ρόδο μαγειρεύεται στο φούρνο αφού σωταριστεί πρώτα λίγο στο τηγάνι μαζί με κρεμμύδι, ρίγανη και γραβιέρα τριμμένη. Όμως, η εκδοχή της σούπας, που κατά τη γνώμη μου μας ήρθε από τα εξωτερικά έχει το πλεονέκτημα ότι έχει λιγότερες θερμίδες και λόγω νερού χορταίνει περισσότερο. Σπεύσατε, λοιπόν, στη λαϊκή και αγοράστε ένα ωραίο κομμάτι κολοκύθας, χωρίς χτυπήματα, κατά προτίμηση από τη μεριά που δεν έχει σπόρια. Φτιάξτε σουπίτσα για ελαφρύ μεσημεριανό ή για χορταστικό βραδυνό.

Κολοκυθόσουπα

1 κιλό και 200 γραμμάρια κολοκύθα καθαρισμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο 
2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
μισό κουταλάκι κύμινο
νερό
1 φρέσκο ζωμό κοτόπουλο
150 γρ. μασκαρπόνε
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

Σε βαθιά κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και ρίξτε μέσα το κρεμμύδι για να σωταριστεί ελαφρώς. Προσθέστε το σκόρδο ολόκληρο και την κολοκύθα κομμένη σε κομμάτια. Ανακατέυετε καλά με την κουτάλα σας, ώστε να λαδωθούν καλά όλα τα κομμάτια κολοκύθας. Ρίξτε μέσα τη ρίγανη και το θυμάρι (καλύτερα μόνο τα φύλλα τους) και αφήστε τα για 2-3 λεπτά να σωταριστούν. Θα δώσουν πιο έντονο άρωμα έτσι.
Προσθέστε ζεστό νερό, τόσο ώστε να καλύπτονται τα λαχανικά κατά ένα δάχτυλο. Ρίξτε και το ζωμό, ανακατέψτε τον για να διαλυθεί. Θα μου πείτε, ανάγκη είναι ο ζωμός; Όχι, απαντώ, αν και ενισχύει τη γεύση. Εννοείται ότι αν είστε ποοολύ προκομμένοι αναγνώστες μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό ζωμό :-)
Μισοσκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι και χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλό. Βράστε μέχρι να δείτε ότι έχει ψηθεί τελείως η κολοκύθα. Θέλει περίπου 20 λεπτά. Αν κρίνετε ότι το νερό έχει εξατμιστεί προσθέστε και πάλι λίγο ζεστό, με φειδώ όμως.
 Όταν η σούπα είναι έτοιμη, σβήστε τη φωτιά και ρίξτε μέσα το μασκαρπόνε. Αν δεν έχετε μασκαρπόνε βάλτε κρέμα γάλακτος ή τυρί κρέμα ή παραλείψτε το εντελώς. Ελέγξτε το αλάτι, βάλτε πιπέρι και τέλος κάντε τη σούπα βελουτέ χρησιμοποιώντας τη ράβδο. Αν σας φαίνεται πολύ πηχτή, γι'αυτό υπάρχει το νεράκι. Είναι σημαντικό να πετύχετε τη σωστή πυκνότητα. Το πολύ πηχτό παραπέμπει σε τροφή μωρού, ενώ το πολύ αραιό σε ζουμί. Θέλουμε κάτι το ενδιάμεσο.

Σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμάκι.

1 σχόλιο:

  1. Ωραίο φθινοπωρινό πιάτο! Μμμμμμ...ευχαριστούμε Άννα!Φρέσκια ρίγανη και θυμάρι: τι μυρωδιές...

    Όσο για το σπιτικό ζωμό,ακόμη μου φαίνεται βουνό (προετοιμασία, φύλαγμα στην κατάψυξη κτλ).Είμαι σίγουρη όμως ότι θα το εξελίξουμε κι αυτό.΄Οσο περισσότερο μπαίνουμε στην κουζίνα, τόσο εκτιμούμε καθετί σπιτικό και αγνό.

    Νατάσσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή