Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Αφράτες, μυρωδάτες Ελιόπιτες

Πρόκειται για την αγαπημένη πίτα του αγαπημένου μου. Συνταγή από τη γιαγιά Λουκία, εκ Κύπρου. Γενικώς οι ελιές έχαιραν μεγάλης εκτίμησης στο σπίτι της τόσο, ώστε με τον παππού τις έτρωγαν για πρωινό μαζί με ψωμί. Όσες ελιόπιτες (ή ελιωτές κατά τη γιαγιά) έχω συναντήσει μοιάζουνε περισσότερο με μικρά ψωμάκια παρά με αυτήν εδώ την αφράτη αλλά μη ψωμοειδή εκδοχή. Ιδιαίτερο δε χαρακτήρα αποκτούν από το μείγμα κρεμμυδιού-δυόσμου που τις αρωματίζει υπέροχα. Εμείς τις απολαμβάνουμε όλες τις ώρες: για πρωινό, για σνακ, με τον καφέ αλλά και για βραδινό.
Σας εγγυώμαι ότι όχι μόνο δε θα ταλαιπωρηθείτε για να τις φτιάξετε αλλά θα γίνετε και φανατικοί τους.

Ελιόπιτες
(ακολουθώντας τη δοσολογία της γιαγιάς)

1 κούπα ανθρακούχο πορτοκαλάδα
1 κούπα παρά 2 δάχτυλα ελαιόλαδο
4 κούπες αλεύρι
4 κουταλάκια Baking Powder
1/2 κουταλάκι αλάτι

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 κουταλιές ξερό δυόσμο (κατά βούληση)
4-8 ελιές μαύρες, αλατισμένες και ζαρωμένες δηλαδή ζούπες

Πάρτε μια μεγάλη λεκάνη, ρίξτε μέσα το λάδι και την πορτοκαλάδα. Από πάνω ρίξτε το αλεύρι, το Baking Powder και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά ώστε να ενωθούν τα υλικά. Ζυμώστε για ένα δεκάλεπτο (αν βαριέστε αφήστε το μίξερ να το κάνει). Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει. Αφήστε τη σκεπασμένη με μια πετσέτα να ξεκουραστεί κανένα τεταρτάκι.

Ψιλοκόψτε στο χέρι ή στο μούλτι το κρεμμύδι. Με τα χέρια σας τρίψτε από πάνω το δυόσμο και ανακατέψτε


 Χωρίστε τη ζύμη σε 4 ισομερή τεμάχια. Ανοίξτε τα ένα-ένα σε σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Προσέξτε να ανοίξετε το ζυμάρι αρκετά λεπτό, διαφορετικά, όταν ψηθεί και φουσκώσει θα είναι πολύ χοντρό. Απλώστε από πάνω αρκετό από το μείγμα κρεμμυδιού και ψιλοκόψτε 1-2 ελιές. Αν θέλετε μπόλικη ελιά βάλτε 2. Αν δε θέλετε αρκετή βάλτε 1. Αρχίστε να ρολάρετε το φύλλο από τη φαρδιά του πλευρά.
 Τοποθετήστε τα μπαστούνια στο ταψί αραιά μεταξύ τους. Αν σας αρέσει το σουσάμι, πριν τα βάλετε στο ταψί κυλίστε τα μέσα σε σουσάμι. Τα κυλάμε και δεν τα πασπαλίζουμε για να κολλήσει καλά το σουσάμι. Κόψτε λοξά τα μπαστούνια σε μικρά κομμάτια. Ψήστε για περίπου μία ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.
 Δεν είναι υπέροχες;;;


Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Crème brûlée, η σκανδαλιστικά καμένη κρέμα



Αυτή λοιπόν είναι μια κρέμα που "καίει" καρδιές. Της πάει πολύ αυτό το "καίει", απ' όλες τις απόψεις. Γιατί και καμένη είναι η ίδια, και καίει την καρδιά όσων τη γεύονται και φυσικά μετά...άντε να κάψεις τις θερμίδες που έχουν φορτωθεί. Υπερβολές; Δε θα το ΄λεγα, γιατί αν πεις να φτιάξεις γνήσια κρεμ μπρουλέ τότε πρέπει να αποδεχτείς ότι θα χρησιμοποιήσεις μόνο κρέμα γάλακτος, όσους κρόκους και όση ζάχαρη πρέπει. Διαφορετικά, αν αρχίσεις να βγάζεις κρέμα και να βάζεις γάλα τότε λυπάμαι, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι μια μεταλλαγμένη κρέμα καραμελέ. Μπρουλέ πάντως δε θα είναι.

Για να φτιάξετε την κρεμ μπρουλέ δε χρειάζεται καμία ιδιαίτερη φιλοσοφία, παραμόνο ένα καλό φλόγιστρο. Κάποιοι την πετυχαίνουν ψήνοντάς την στο γκριλ, εγώ δεν το έχω δοκιμάσει άρα δεν το συνιστώ. Αν τη φτιάξετε για τους καλεσμένους σας είναι μια ιδιαίτερα 'πιασάρικη' διαδικασία που δημιουργεί εντυπώσεις.

Κρεμ Μπρουλέ

2 κούπες κρέμα γάλακτος
1/3 κούπας ζάχαρη
4 κρόκοι
1 λοβό βανίλιας

καστανή ζάχαρη για πασπάλισμα


Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια.
Βάζουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη σε ένα μπολ και τα χτυπάμε για λίγο με το σύρμα. Δε χρειάζεται να φουσκώσει το μείγμα.


Όταν αρχίσει να φουσκώνει η κρέμα γάλακτος την αποσύρουμε από το μάτι και ρίχνουμε λίγη στους χτυπημένους κρόκους ανακατεύοντας. Αν τη ρίξετε όλη μαζί θα προκύψει ομελέτα, οπότε μην το κάνετε. Τώρα που οι κρόκοι θα έχουν ζεσταθεί ρίξτε τους όλους στην υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε καλά. Σουρώστε το μείγμα με ένα σουρωτήρι.
Επειδή στην επιφάνεια του μείγματος θα υπάρχουν φυσαλίδες αέρα που μας είναι άχρηστες, παίρνουμε το φλόγιστρο και τις εξαφανίζουμε.
Μοιράζουμε το μείγμα σε πυρίμαχα μπολάκια, τα φαρδιά και ρηχά είναι τα καλύτερα. τοποθετούμε τα μπολάκια σε ένα βαθύ ταψί στο οποίο ρίχνουμε προσεκτικά νερό τόσο ώστε να φτάσει μέχρι τη μέση των μπολ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου στους 160-170. Τσεκάρουμε ότι η κρέμα είναι ψημένη βυθίζοντας ένα μαχαίρι. Αν βγει στεγνό τότε έχετε ξεμπερδέψει από το ψήσιμο. Βάζετε τις κρέμες στο ψυγείο για ένα δίωρο.
Πριν τις 'χτυπήσετε' πασπαλίστε πάνω από τις κρέμες καστανή ζάχαρη. Διώξτε το περίσσευμα, θέλουμε μόνο μία στρώση να δημιουργηθεί.
Αρχίστε να τις καίτε με το φλόγιστρο. Κάθε κρέμα την καίμε 2 φορές με ένα διάστημα περίπου δέκα δευτερολέπτων ανάμεσα. Σταματάμε το κάψιμο τη δεύτερη φορά όταν η ζάχαρη καραμελώσει ωραία και δούμε ότι μοιάζει να κοχλάζει. Αφήνουμε για ένα λεπτό, ώστε η ζαχαρη να στερεοποιηθεί και αρχίζουμε να κουταλιάζουμε!
Κανονικά η κρεμ μπρουλέ σερβίρεται κρύα, εγώ προτιμώ πριν το κάψιμο να την αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου. Διαλέξτε και πάρτε.